Skip to content

Vem är ett djur?

Börjar

17.05.2024

Slutar

18.08.2024

I den stora valvsalen får vi stanna upp och betrakta bekanta djur som samtidigt ändå förblir obegripliga. I utställningen fästs uppmärksamheten vid hur vi med konstens hjälp kan behandla frågor om samexistensens utmaningar, maktstrukturer, och vad som förenar människan med andra levande varelser.

Esko Männikkö: Untitled (detalj), 2005. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: Yehia Eweis

Djur är ett motiv som har inspirerat konstnärer genom tiderna, och djuren hör till de vanligaste och äldsta bildmotiven i den västerländska konsten. På utställningen Vem är ett djur? visas i huvudsak verk ur Helsingforsbornas egen samling, totalt 91 verk av 48 konstnärer: fotografier, videor, målningar, skulpturer, grafik och installationer av konstnärer från slutet av 1800-talet fram till våra dagar.

Verken delas in enligt teman: djur betraktade som individer, djurens utmanande samexistens med människan, förändrade i livsmiljöer och djurens aktiviteter. På utställningen som har kuraterats av HAM:s kurator Sanna Juntunen står djuren i centrum, med värme och humor.

Människans dominerande ställning i förhållande till andra levande varelser har drivit in oss i en accelererande artutrotning med allvarliga konsekvenser. Dagens konstnärer strävar ofta efter att bryta detta mönster och göra våra relationer synliga. Vi kan inte undkomma de begränsningar det innebär att vara människa, men förundran, empati och acceptans av jämlikhet ger hopp om en bättre samexistens.

I samband med utställningen Vem är ett djur? har vi tillsammans med sociolog Salla Tuomivaara också funderat över de djur som lyser med sin frånvaro i bildkonsten.

Trots att temat är allvarligt kan utställningen Vem är ett djur? också väl besökas av familjernas yngsta. Vi har byggt in en separat djurstig genom vilken utställningen blir till ett äventyr med lek och rörelse.

Utställningens konstnärer är Jasmin AnoschkinMikko CarlstedtHelge Dahlman,E. DupreEeva-Leena EklundGabriel EngbergHilda Maria FlodinTerike HaapojaMikko HaikoMari Hallapuro,Jussi HeikkiläLeila Hietala-HämäläinenReino HietanenMaiju HukkanenPaula HumbergKati ImmonenAppu JasuAnja JuurikkalaEsko KaarakkaIsmo KajanderSanna KannistoKaija KontulainenAnne KoskinenAura KotkavirtaPaula LehtonenMaija LuutonenLotta MattilaEsko MännikköLotta MäättänenHeikki NieminenPirkko Nukari,Tuula NärhinenDennis OppenheimRoland PerssonAnna RetulainenLiisa RuusuvaaraStiina SaaristoPentti Sammallahti,Joakim SederholmVerner ThoméHeli TiitinenFrans ToikkanenRitva TuomiGunnar UotilaThom VinkHanna WeseliusVictor Westerholm och Helena Öst.

Utställningen Vem är ett djur? öppnas parallellt med utställningen Nastja Säde Rönkkö: Överlevnadsguide för ett postapokalyptiskt barn i museets andra valvsal. Utställningarna väcker tillsammans tankar om hur allt levande är sammanflätat, samt om empatins fundamentala betydelse.

Konstverk i utställningen

Hanna Weselius: Rockafella in His Upstairs Room, 1999. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: Marja Pursiainen.
Verner Thomé: Oxen, 1901. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: Hanna Kukorelli.
Gabriel Engberg: Skata (odaterat). HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: Sonja Hyytiäinen.
Ritva Tuomi: Borstnejlikor, 2005. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: Hanna Kukorelli.
Eeva-Leena Eklund: Pim, 2003. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: Yehia Eweis.
 Joakim Sederholm: Kajsa, 2000. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: Martiina Mäkinen.

Installationsvyer

Fotografier: HAM/Sonja Hyytiäinen

Sök