Hyppää sisältöön
Eila Hiltunen: Kuparikonstruktio, Suomen Pankin suihkukaivo, 1961. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Kuparikonstruktio, Suomen Pankin suihkukaivo

Tekijä Eila Hiltunen

Suomen Pankin rahapaja, Rauhankatu 18, Kruununhaka, Helsinki

Suomen Pankin suihkukaivo on kuparilevyistä hitsattu abstrakti veistos ja yksi Eila Hiltusen varhaisimmista hitsaustekniikalla valmistetuista teoksista. Kuparilevyistä ja nauhamaisista metallilangoista koottu veistos on kerroksellinen levyjen ja punottujen levymäisten pintojen konstruktio, suippenevista ja venytetyistä suorakaiteenmuotoisista paloista koostuva teos. Kapeasta, kehämäisestä muodosta takakenoon laajenevat levyt taittuvat takaisin keskustaan ja päätyvät yhdistävien metallilankalevyjen verkostoon. Konstruktio leikkii läpinäkyvyydellä ja läpinäkymättömyydellä, uhmaa kiinteyden ja rakenteen, koossapysymisen lakeja. Teoksen muoto muistuttaa myös kaarevasti vastakkainasetettujen kämmenten ja lomittuvien sormien muotoa.

Eila Hiltunen on suomalaisen kuvanveiston suunnannäyttäjä ja hitsaustekniikan edelläkävijä, jonka teoksissa liikkeen figuratiivinen kuvaus ja tyylittely ovat keskeisiä piirteitä. Suomen Pankin suihkukaivon muoto seuraa niinikään suihkuavan veden liikettä; pirskottumista ja lopulta kiinteinä havaittavien vanojen putoamista alas altaan pohjaan. Kaivon uloskallistuva muoto luo vaikutelman laajenevasta ja kaatuvasta liikkeestä, jota yläosan ristikko – tai aina uudelleen nouseva ja pulppuava vesi – pitää koossa. Vuonna 1961 valmistunut suihkukaivoveistos sijaitsee Suomen Pankin pääkonttorin lisärakennuksen sivustalla.

Veistoksen paljastustilaisuus oli 16.8.1961. Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae