Hyppää sisältöön
Heikki Häiväoja: Yhteistyö-monumentti, 1967. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Yhteistyö-monumentti

Tekijä Heikki Häiväoja

Ostoskeskus, Kontula, Helsinki

1960-luvun taiteen informalistiset vaikutteet ovat selvästi näkyvissä Heikki Häiväojan Yhteistyö-monumentissa Kontulan ostoskeskuksen keskiaukiolla.Ihmisen luoman tilan ja luonnonelementtien rajankäynti ilmeni teokseen alunperin kuuluneessa vesialtaassa, jonka heijastusten liike ja peilimaailma loivat teokseen uuden alati muuttuvan ulottuvuuden. Teoksen ja arkkitehtuurisen taustan kokonaisvaltainen suunnittelu on onnistunut ja teos on saanut kiitosta myös ostoskeskuksen asiakkailta.Ylläpito- ja huoltosyiden vuoksi vesialtaan paikalle on istutettu nurmikkoa ja pensaita.

Lähes 12 metrin korkeuteen kurkottava veistos valettiin betoniin vuonna 1967 samassa tehtaassa, jossa valmistettiin myös ostoskeskuksen betoniset rakennuselementit. Vastakkainasettelu eheän ulkopinnan ja orgaanisesti vaihtelevan sisimmän välillä tuovat mieleen Häiväojan varhaiset pronssiveistokset. Kuvanveistäjä Häiväoja edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 1966 ja Sao Paulon biennaaleissa vuosina 1961 ja 1967.

Ostoskeskuksen peruskorjauksen 2006-2007 yhteydessä Kontulan Huolto Oy kunnosti myös Yhteistyö-monumentin. Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae