Kuva: Laura Wesamaa

olen tähtikuvio ja tietyt tähdet taivaalla.
sanotaan että
kavioideni osuessa maahan syntyy lähteitä
että ponnahdin esiin meduusan kaulasta
että kannan salamoita zeukselle
että jumalatar aurora ratsastaa minulla toisinaan
tai
että autoin perseusta ja pudotin kerran pillastuessani belleforonin selästäni

toisaalta; puiden lehtiä hamuillen vietän iltapäivää ihmisten seurassa

toiset uskovat, että minulla on siivet.
paitsi elävä, kuten kaikki tässä maailmassa, olen immateriaalinen.
uudelleen ja uudelleen synnyn itseriittoisena subjektina objektien maailmaan ja toimin käsitteenä ollen siten itsekin objekti tähti tähdistö hevonen olio elävä tarina maalaus nisäkäs myytti substanssi substraatti atomi dna hiukkanen neste kuva kumppani

näyttelyn protagonista on, paitsi myyttinen ja käsitteellinen entiteetti, myös todellinen nimetty henkilö, joka asuu Rooman lähellä, rakastaa persikoita ja kuivaa leipää, rapsutuksia sään vierestä ja leikkikavereita, ystävällisiä ääniä ja samanaikaisuutta. siinä missä tarinoiden pegason kavioiden iskiessä maahan syntyy lähteitä, todellinen Pegaso pelkää vesisuihkuja, hyönteissumutteita, villisikoja ja äkkinäisiä liikkeitä. se ei elämässään varsinaisesti tarvitse ihmisen teknologioita mutta suostuu useimmiten niiden osaksi ja kohteeksi. nauttien satunnaisesta harjailusta ja juoksentelusta Pegaso nukkuu päiväunet kahdelta ja käy juomassa kello kuudelta. heinää, yrttejä ja kukkasia pureskellen se hengittää ja hikoilee erottamattomana osana ympäristöä, johon myös ihminen esineineen kuuluu.

Ihmisen toiminnalle ominaista on teknologia ja sen sovellukset, joita käytetään myös suhteissa kumppanuuslajeihin. Ihmisen ja pegason yhteinen historia on niin pitkä, että equus caballus caballuksen erottaa monista muista equuksista juuri tämä yhteys. Myös ihmisen mikyyttä määrittää tästä kumppanuudesta syntyneet ja kehittyneet piirteet. au hasard Pegaso on maalausinstallaatio. Näyttely ja teoskokonaisuus lainaa nimensä Robert Bressonin elokuvasta Au hasard Balthazar (1966) jossa pääosaa näyttelee equus asinus.

Laura Wesamaa (s.1979) on Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta vuonna 2008 valmistunut taiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä.

Taiteilijaa ja näyttelyn toteutumista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto sekä Väinö Tannerin säätiö.