Hyppää sisältöön

Tori Wrånes: BIG WATER

Alkaa

27.09.2024

Päättyy

27.04.2025

Norjalainen nykytaiteilija Tori Wrånes luo HAMin toiseen kaarihalliin surrealismista ja mielikuvituksesta ammentavan maailman. HAMin näyttelyn myötä Wrånesin taidetta nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Tori Wrånes: BIG WATER (pysäytyskuva), 2022. Kuusikanavainen videoinstallaatio, ääni. Kuva: Kornkaew Nokkaew.

Tori Wrånes (s. 1978, Kristiansand, Norja) on hyödyntänyt teoksissaan jo pitkään erilaisia hahmoja ja olentoja, jotka hän esittää suorittamassa rituaalejaan omissa unenomaisissa maailmoissaan. Näyttelyn nimikkoteos, BIG WATER (2022), on suuri kuusikanavainen ääni- ja videoinstallaatio, jossa karvapeitteiset olennot liikkuvat valtameren rytmissä vuorovesien tahtiin Thaimaan rannikolla ja Pohjois-Norjan arktisilla vesillä. Taiteilijan mukaan olennot ovat kokoontuneet juhlimaan maailman vesien ikuista liikettä ja kiertokulkua. Katsojan sisäänsä sulkevan teoksen immersiivisyyttä voimistaa teoksen keskellä sijaitseva hitaasti pyörivä istuinrakenne. Videoinstallaation lisäksi näyttelyssä on muita objektimaisempia teoksia. Yhdessä teokset luovat kokonaisuuden, joka kannustaa meitä kuvittelemaan pidemmälle, antautumaan uudelle ja kokoontumaan yhdistävien asioiden äärelle. 

Wrånesin monialaisessa työskentelyssä yhdistyy elementtejä niin kuva- ja äänitaiteesta kuin esitystaiteestakin. Hänet tunnetaan teoksistaan, jotka lämpimän huumorin avulla luovat uudenlaista todellisuutta totuttujen kulttuuristen normien ja standardien ulkopuolelle. Vapaus omanlaiseen olemiseen, tutkimiseen, uuden kohtaamiseen ja empatiaan ovat olennaisia asioita Wrånesin taiteessa. Hänen teoksiaan on ollut esillä paitsi laajasti Pohjoismaissa myös muun muassa Aasiassa, Australiassa ja USA:ssa.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä taiteilijan ja hänen studionsa kanssa, ja kaikki näyttelyn teokset on lainattu suoraan taiteilijalta. Näyttelyn on kuratoinut HAMin kuraattori Milja Liimatainen.

Tori Wrånes: BIG WATER (yksityiskohta), 2022. Kuusikanavainen videoinstallaatio, ääni. Kuva: Siv Pedersen.
Tori Wrånes: BIG WATER (yksityiskohta), 2022. Kuusikanavainen videoinstallaatio, ääni. Kuva: Siv Pedersen.
Tori Wrånes: BIG WATER (yksityiskohta), 2022. Kuusikanavainen videoinstallaatio, ääni. Kuva: Kornkaew Nokkaew.

Hae