Skip to content

Tori Wrånes: BIG WATER

Börjar

27.09.2024

Slutar

27.04.2025

Den norska moderna konstnären Tori Wrånes tar en av HAM:s välvda hallar i besittning och skapar en värld som hämtar inspiration ur surrealismen och fantasin. HAM-utställningen utgör premiären för Wrånes konst i Finland.

Tori Wrånes: BIG WATER (stillbild), 2022. Sex-kanaliga videoinstallation, ljus. Foto: Kornkaew Nokkaew.

I sina verk har Tori Wrånes (f. 1978, Kristiansand, Norge) länge utnyttjat olika figurer och varelser som hon förevisar medan de utför sina ritualer i sina egna drömlika världar. Utställningens titelverk, BIG WATER (2022), är en stor ljud- och videoinstallation med sex kanaler, där hårbevuxna varelser rör sig i takt med oceanens rytmiska tidvatten vid Thailands kust och Nordnorges arktiska vattendrag. Enligt konstnären har varelserna samlats för att fira världens vattens eviga rörelse och kretslopp. Verkets immersivitet omsluter betraktaren och förstärks av den sakta snurrande sitskonstruktionen i mitten. Utöver videoinstallationen ingår andra mer föremålsliknande verk i utställningen. Tillsammans skapar verken en helhet som uppmuntrar oss att låta fantasin flyga längre bort och ge oss hän åt det nya samt samlas kring sådant som förenar oss. 

I Wrånes multidisciplinära arbetssätt förenas element från såväl bild- och ljudkonst som performancekonst. Hon är känd för sina verk som med hjälp av varm humor skapar nya sorters verkligheter bortom de invanda kulturella normerna och standarderna. Friheten att vara som man vill, att utforska, möta nya saker och känna empati är relevanta i Wrånes konst. Hennes verk har varit flerfaldigt utställda i Norden men också i bland annat Asien, Australien och USA.

Utställningen produceras i samarbete med konstnären och hennes studio och alla verk som ställs ut är lånade direkt av konstnären. Utställningen har kuraterats av HAM:s kurator Milja Liimatainen.

Tori Wrånes: BIG WATER (detalj), 2022. Sex-kanaliga videoinstallation, ljus. Foto: Siv Pedersen.
Tori Wrånes: BIG WATER (detalj), 2022. Sex-kanaliga videoinstallation, ljus. Foto: Siv Pedersen.
Tori Wrånes: BIG WATER (detalj), 2022. Sex-kanaliga videoinstallation, ljus. Foto: Kornkaew Nokkaew.

Sök