Skip to content

Tove Jansson – Paradiset

Börjar

25.10.2024

Slutar

06.04.2025

Den monumentala utställningen visar Tove Janssons beställningsverk för offentliga rum, där konstnärens målsättning var att skapa skönhet och livsglädje omkring sig och att ge en inblick i berättelsernas värld.

Tove Jansson: Fågel blå, 1953 (detalj). © Tove Janssons dödsbo. Foto: HAM / Maija Toivanen. 

Tove Jansson – Paradiset presenterar Tove Janssons (1914–2001) offentliga verk i aldrig tidigare skådad omfattning. HAM:s välvda sal skapar en briljant inramning åt de monumentala målningarna, skisserna och de stora arbetsritningarna. De kolteckningar som konstnären använde som underlag, i samma storlek som de färdiga verken, har aldrig tidigare visats. En stor del av dem har för första gången öppnats från sina rullar för utställningen på HAM.  

Utställningen i två våningar fokuserar huvudsakligen på Tove Janssons ambitiösa beställningsverk för offentliga rum som hon utförde på 1940- och 1950-talen. Den presenterar konstnärens mindre kända produktion av väggmålningar i hela sin redd, från de minsta dekorationsmålningarna till verken i monumental storlek. Tove Janssons offentliga målningar öppnar ögonblicksbilder in i konstnärens outsinliga fantasivärld. Utställningen berättar också om konstnärens drömmar och hennes strävan efter en idyll mitt under krigets utmaningar. 

Tove Jansson: skissen för verket Fågel blå, 1953. © Tove Janssons dödsbo. Foto: HAM / Kirsi Halkola.

De offentliga beställningsverken härrör från återuppbyggnadstiden efter andra världskriget. Tove Jansson utförde en betydande del av sina offentliga verk för olika byggnader i hemstaden Helsingfors, t.ex. Tullbommens hus, Apollogatans flickskola, Strömbergs fabrik, studenthemmet Domus Academica, barnavdelningen på Aurora sjukhus samt representationsrestaurangen i Helsingfors stadshus som öppnades 1947.  

Tove Jansson målade sina arbetskrävande offentliga verk under den intensiva skaparperiod då hon höll sina första separatutställningar på Bäcksbackas galleri Konstsalongen och gav ut sina första muminböcker. På utställningen får vi en inblick i Janssons livsmiljö genom krigstidsskildringar och Helsingforslandskap. Vidare visas de verk och illustrationer som ledde till skapandet av hennes offentliga målningar. Urvalet ur Leonard och Katarina Bäcksbackas samling, fotografierna, videofilmerna och en ny dokumentär om altarmålningen i Teuva kyrka låter besökaren fördjupa sig i Tove Janssons sinneslandskap. 

Utställningen inleder också Mumin 80-jubileumet.  År 2025 är det 80 år sedan boken Småtrollen och den stora översvämningen gavs ut. Tove Jansson använde mumintrollen som sin signatur i flera av sina väggmålningar, och i några verk har figurerna synbarligen jättekul. 

 Tove Jansson, Niilo Suihko och fresken Fest i staden. © Per Olov Jansson. 

Sedan 2015 har HAM ett rum tillägnat Tove Jansson där freskerna Fest i stan och Fest på landet visas permanent. Till utställningen Paradisets ära har HAM beslutat att alla besökare har fritt inträde till hela museet på Tove Janssons och den finländska konstens dag den 9 augusti. Beslutet gäller tills vidare och träder i kraft innevarande år 2024. 

I samband med utställningen Paradiset utkommer en bok med samma namn, som genom omfattande bilder av verk, fotografier och en separat bildbilaga presenterar hela vidden av konstnärens mindre kända produktion av väggmålningar, inklusive skisser. Redaktörer för publikationen är utställningens kurator Heli Harni, amanuens på HAM, och frilansskribenten Tuija Huovinen

Utställningen genomförs i samarbete med Moomin Characters.

Guidningar, konstverkstäder och andra evenemang relaterade till utställningen kommer att finnas tillgängliga för bokning före sommaren 2024. Så håll utkik!

Läs mer om Tove Jansson på tovejansson.com.

Sök