Skip to content

Skolor och daghem

Välkommen till konstmuseet! Vi erbjuder guidade turer och konstverkstäder för skol- och daghemsgrupper. Ni kan också besöka museet självständigt med en grupp. Vi tar stegvis in grupper till museet. Vi ber dig därför att även meddela oss i förväg om självständiga gruppbesök.

Vi hjälper gärna med alla frågor kring besök för skol- och daghemsgrupper.
Ta kontakt: hamvaraukset@hamhelsinkil.fi eller tfn (09) 310 87003.


Anvisningar inför museibesöket


Det lönar sig att på förhand förbereda utställningsbesöket med gruppen. Bekanta er med museets regler tillsammans med eleverna.

Till utställningen hör läromaterial som du tillsammans med din grupp kan utnyttja för utställningen. Det lönar sig att bekanta sig med materialet på förhand.

Man kan låna skrivunderlag i biljettkassan för arbete med uppgifter. Observera att i utställningslokalerna får man enbart använda blyertspennor eller färgpennor.

Klasserna kan äta sina matsäck i ändan av aulan på konstmuseets 2:a våning.

När du kommer till HAM Tennispalatset

Personalen hjälper gärna till. Be om hjälp om det behövs!


Guidningar för skoleelever

HAM erbjuder förmånliga guidningar för grundskoleelever, gymnasieelever och elever på andra stadiet. Tillsammans med guiden får dina elever mer ut av konsten! Det lönar sig att boka guidningen i god tid, minst två veckor på förhand. I småbarnsgrupper lönar det sig att ha flera övervakare. Guidningen kan tillämpas för specialgrupper.

Det lönar sig att boka dessa i god tid på förhand, senast två veckor innan. Guidningar och verkstäder kan tillämpas så att de passar din grupp.

Helsingforsbiennalen på HAM Helsingfors konstmuseum (pågår 12.6.2023-22.10.2023)

Med en guidad visning av Helsingforsbiennalen på HAM får du uppleva de konstverk som visas på HAM och höra mer om konstnärerna och tematiken som hänger samman med havet.

Åldersrekommendation: åk 1-9, gymnasium och 2 stadiet

Antti Vuori: Kevätlaitumelle/Ut på vårbete/To Spring Pasture, 1975. © HAM/Yehia Eweis

Ut på vårbete (pågår 14.4.2023-14.1.2024)

Ut på grönbete på HAM är en konstutställning, där man tagit hänsyn till barnen sällskap i alla skeden av planeringen. Utställningens arkitekter har tagit besökarna i beaktande med särskilda, lekfulla lösningar och utställningen ska upplevas utan skor. Under guidningen bekantar vi oss  1970-talets estetik, dess igenkännliga böljande formspråk och starka färgskala. Med några få undantag har utställningens verk hämtats från HAM:s Bäcksbacka-samlingar.

Åldersrekommendation: daghem, årskurs 1–6


Priser 2023


25 €

Vem har rätt till guidningar till skolelevspris? En guidning till skolelevspris ges klasser som går i grundskolan, gymnasiet och andra stadiet, ifall minst hälften av gruppen är under 18 år. Inträdesavgiften till HAM är gratis för under 18-åringar och för lärare och assistenter som ledsagar undervisningsgruppen.

Längd

45 minuter

Tidpunkt

HAM är öppet:
Tis kl. 10–17.30
Ons-sön kl. 11.30-19
Mån stängt

Guidade turer för skolelever och daghemsgrupper erbjuds under museets öppettider. De guidade turerna för skolelever avslutas senast kl. 16. Priset för guidningar från och med kl. 15:30 är 90 €.

Gruppstorlek

På en guidning ryms 25 elever. Ifall din grupp är större behöver du två guider.

Språk

Finska, svenska och engelska.

Matsäck

Undervisningsgrupperna kan äta sin matsäck i ändan av biljettkassans aula.

Avbokningar

I fall av förhinder, avboka din reservation senast 7 dagar i förväg (per telefon eller e-post).

Kontaktuppgifter: 

hamvaraukset@hamhelsinki.fi eller tfn (09) 310 87003 mån–tors kl. 9–12 och 13–15.


Konstverkstäder för skolelever och dagisgrupper


HAM erbjuder förmånliga konstverkstäder för dagisgrupper, grundskoleelever, gymnasieelever och elever på andra stadiet. Tillsammans med en konstnär eller en bildkonstlärare får dina elever mer ut av konsten!

Det lönar sig att boka konstverkstaden i god tid, minst två veckor på förhand. I småbarnsgrupper lönar det sig att ha med flera övervakare. Det går att tillämpa verkstadens innehåll så att den passar för specialgrupper.

Mikroskopiska vyer med växtbaserade målarfärger

På konstverkstaden utforskar vi mikroskopiska vyer och målar dem med akvarellpennor och växtbaserade målarfärger tillverkade.

Åldersrekommendation: åk 1-9, gymnasium och 2 stadiet

Antti Vuori: Kevätlaitumelle/Ut på vårbete/To Spring Pasture, 1975. © HAM/Yehia Eweis

Vi målar figurer

Konstverken på utställningen Ut på vårbete förenas av ett färgstarkt och sagomässigt uttryck och motiv som stimulerar fantasin. Vi utforskar och fördjupar oss i målningarnas berättelser. Vi skapar våra egna lekfulla figurer och funderar över var de kan befinna sig. Vi målar med gouachefärger.

Åldersrekommendation: dagisbarn och elever i klasserna 1-6

© HAM/Maija Toivanen

Måla en fresk

I den här verkstaden bekantar vi oss med freskmålningstekniken. Vi går och tittar på Tove Janssons fresker, varefter alla gör en egen liten fresk. Som material använder vi gips, kol och vattenlösliga färger.

Åldersrekommendation: daghem, åk 1-9, gymnasium och 2 stadiet

Konstverkstaden anknyter till följande delar i läroplanen: Bildkonst, historia; K2 Kulturell och kommunikativ kompetens

Striimaus paja kuvituskuva, 2021 ©HAM/Sonja Hyytiäinen

Konstens ABC: Blanda färger!

Hur uppstår de olika färgnyanserna i en målning? Vad betyder komplementfärg? Vi bekantar oss med målningarna i HAM:s samling. Vi lär oss att blanda färger och studerar om färgcirkeln. Vi arbetar med akrylfärger.

Åldersrekommendation: Åk 1–6

Konstverkstaden anknyter till följande delar i läroplanen: Bildkonst, historia, modersmål och litteratur; Kompetensområden: K2 Kulturell och kommunikativ kompetens

Priser 2022

35 €

Vilka har rätt till en verkstad till skolelevspris? En konstverkstad till skolelevspris ges klasser som går i grundskolan, gymnasiet och andra stadiet, ifall minst hälften av gruppen är under 18 år. Inträdesbiljetten till HAM är gratis för under 18-åringar och för lärare och assistenter som ledsagar undervisningsgruppen.

Tidpunkt

Tis-fre kl. 9.30–15
Verkstäderna avslutas senast kl. 15.

Längd

1,5 timmar

Gruppstorlek

Det ryms 24 elever i konstverkstaden. Ifall din grupp är större behöver du två handledare.

Språk

Finska, svenska och engelska.

Matsäck

Undervisningsgrupperna kan äta sin matsäck i ändan av biljettkassans aula.

Avbokningar

I fall av förhinder, avboka din reservation senast 7 dagar i förväg (per telefon eller e-post).

Kontaktuppgifter

hamvaraukset@hamhelsinki.fi eller tfn (09) 310 87003 mån–tors kl. 9–12 och 13–15.

Sök