Skip to content

Skolor och daghem

Välkommen till konstmuseet! Vi erbjuder guidade turer och konstverkstäder för skol- och daghemsgrupper. Ni kan också besöka museet självständigt med en grupp. Vi tar stegvis in grupper till museet. Vi ber dig därför att även meddela oss i förväg om självständiga gruppbesök.

Vi hjälper gärna med alla frågor kring besök för skol- och daghemsgrupper.
Ta kontakt: hamvaraukset@hamhelsinkil.fi eller tfn (09) 310 87003.


Anvisningar inför museibesöket


Det lönar sig att på förhand förbereda utställningsbesöket med gruppen. Bekanta er med museets regler tillsammans med eleverna.

Till utställningen hör läromaterial som du tillsammans med din grupp kan utnyttja för utställningen. Det lönar sig att bekanta sig med materialet på förhand.

Man kan låna skrivunderlag i biljettkassan för arbete med uppgifter. Observera att i utställningslokalerna får man enbart använda blyertspennor eller färgpennor.

Klasserna kan äta sina matsäck i ändan av aulan på konstmuseets 2:a våning.

När du kommer till HAM Tennispalatset

Personalen hjälper gärna till. Be om hjälp om det behövs!


Guidningar för skoleelever

HAM erbjuder förmånliga guidningar för grundskoleelever, gymnasieelever och elever på andra stadiet. Tillsammans med guiden får dina elever mer ut av konsten! Det lönar sig att boka guidningen i god tid, minst två veckor på förhand. I småbarnsgrupper lönar det sig att ha flera övervakare. Guidningen kan tillämpas för specialgrupper.

Det lönar sig att boka dessa i god tid på förhand, senast två veckor innan. Guidningar och verkstäder kan tillämpas så att de passar din grupp.

Flickan som förvandlades till en rosenbuske (pågår 9.2. -29.9.2024)

På utställningen Flickan som förvandlades till en rosenbusken funderar vi över presentation och seende. På visningen undersöker vi Helsingforsbornas gemensamma konstsamling via sex temahelheter och med närläsning av verken fäster vi uppmärksamhet vid detaljer som många gånger verkar betydelselösa. På utställningen visas nyare och äldre verk ur samlingen samt verk utförda i olika medier, där dialoger och jämförelser dem emellan öppnar för nya tolkningar.

Åldersrekommendation: åk 7-9, gymnasium och 2 stadiet

Tove Jansson: Juhlat maalla, 1947 (yksityiskohta). © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Hanna Kukorelli.

Tove Jansson: Fest och Spel (pågår till 29.9.2024)

På visningen bekantar vi oss med Tove Janssons fresker med festtema samt hennes väggmålning Lek för barnavdelningen på Aurora sjukhus. Tove Jansson var en mångsidigt begåvad konstnär. Mest känd är hon som mumintrollens skapare. Genom Janssons målningar för offentliga utrymmen öppnas ett nytt perspektiv på den älskade konstnären.

Åldersrekommendation: daghem, åk 1-9, gymnasium och 2 stadiet


Priser 2024


25 €

Vem har rätt till guidningar till skolelevspris? En guidning till skolelevspris ges klasser som går i grundskolan, gymnasiet och andra stadiet, ifall minst hälften av gruppen är under 18 år. Inträdesavgiften till HAM är gratis för under 18-åringar och för lärare och assistenter som ledsagar undervisningsgruppen.

Längd

45 minuter

Tidpunkt

HAM är öppet:
Tis kl. 10–17.30
Ons-sön kl. 11.30-19
Mån stängt

Guidade turer för skolelever och daghemsgrupper erbjuds under museets öppettider. De guidade turerna för skolelever avslutas senast kl. 16. Priset för guidningar från och med kl. 15:30 är 90 €.

Gruppstorlek

På en guidning ryms 25 elever. Ifall din grupp är större behöver du två guider.

Språk

Finska, svenska och engelska.

Matsäck

Undervisningsgrupperna kan äta sin matsäck i ändan av biljettkassans aula.

Avbokningar

I fall av förhinder, avboka din reservation senast 7 dagar i förväg (per telefon eller e-post).

Kontaktuppgifter: 

hamvaraukset@hamhelsinki.fi eller tfn (09) 310 87003 mån–tors kl. 9–12 och 13–15.


Konstverkstäder för skolelever och dagisgrupper


HAM erbjuder förmånliga konstverkstäder för dagisgrupper, grundskoleelever, gymnasieelever och elever på andra stadiet. Tillsammans med en konstnär eller en bildkonstlärare får dina elever mer ut av konsten!

Det lönar sig att boka konstverkstaden i god tid, minst två veckor på förhand. I småbarnsgrupper lönar det sig att ha med flera övervakare. Det går att tillämpa verkstadens innehåll så att den passar för specialgrupper.

Färggrann grafik (pågår 8.3.2024 – 19.1.2025)

På workshopen skapar vi konstgrafik med den lättarbetade trycktekniken monotypi. Vi använder mjuka gelatinplattor som vi mönstrar med olika material. Vi leker med färger, former och ytor. Det unika resultatet blir en överraskning!

Åldersrekommendation: daghem, åk 1-9, gymnasium och 2 stadiet

Måla en fresk

I den här verkstaden bekantar vi oss med freskmålningstekniken. Vi går och tittar på Tove Janssons fresker, varefter alla gör en egen liten fresk. Som material använder vi gips, kol och vattenlösliga färger.

Åldersrekommendation: daghem, åk 1-9, gymnasium och 2 stadiet

Konstverkstaden anknyter till följande delar i läroplanen: Bildkonst, historia; K2 Kulturell och kommunikativ kompetens

Striimaus paja kuvituskuva, 2021 ©HAM/Sonja Hyytiäinen

Konstens ABC: Blanda färger!

Hur uppstår de olika färgnyanserna i en målning? Vad betyder komplementfärg? Vi bekantar oss med målningarna i HAM:s samling. Vi lär oss att blanda färger och studerar om färgcirkeln. Vi arbetar med akrylfärger.

Åldersrekommendation: daghem, åk 1–6

Konstverkstaden anknyter till följande delar i läroplanen: Bildkonst, historia, modersmål och litteratur; Kompetensområden: K2 Kulturell och kommunikativ kompetens

Priser 2024

35 €

Vilka har rätt till en verkstad till skolelevspris? En konstverkstad till skolelevspris ges klasser som går i grundskolan, gymnasiet och andra stadiet, ifall minst hälften av gruppen är under 18 år. Inträdesbiljetten till HAM är gratis för under 18-åringar och för lärare och assistenter som ledsagar undervisningsgruppen.

Tidpunkt

Tis-fre kl. 9.30–15
Verkstäderna avslutas senast kl. 15.

Längd

1,5 timmar

Gruppstorlek

Det ryms 24 elever i konstverkstaden. Ifall din grupp är större behöver du två handledare.

Språk

Finska, svenska och engelska.

Matsäck

Undervisningsgrupperna kan äta sin matsäck i ändan av biljettkassans aula.

Avbokningar

I fall av förhinder, avboka din reservation senast 7 dagar i förväg (per telefon eller e-post).

Kontaktuppgifter

hamvaraukset@hamhelsinki.fi eller tfn (09) 310 87003 mån–tors kl. 9–12 och 13–15.

Sök