Åtkomlighetsverktyg

HAM

Helsinki Art Museum, Helsingin taidemuseo, Helsingfors konstmuseum

HAM är ett konstmuseum som sträcker sig över hela Helsingfors

Helsingfors konstmuseum HAM förvaltar helsingforsarnas egen konstsamling som innehåller över 9 000 konstverk. Närmare hälften av samlingen är till invånarnas glädje placerad i parker, på gator, i ämbetsverk, hälsovårdsstationer, skolor och bibliotek. De utställningar som HAM ordnar i Tennispalatset fokuserar på modern konst och samtidskonst.

Om oss

Det är vår i HAM Shop!

HAM Shop har en massa fantastiska presentidéer, konstböcker, affischer, smycken, hobbyartiklar och enastående utställningsprodukter. En nyhet är artiklarna kring utställningen Dans! Du kan även praktiskt köpa biljetter på förhand!

hamshop.fi

Aktuella utställningar

Dans! Rörelse i bildkonst 1880–2020

Tills 11.9.2022
HAM

Båghallarna i Tennispalatset fylls med verk, i vilka den framträdande dansen återger såväl livskraft, glädje och passion som tystnad, sorg och bräcklighet.

Mer information

Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä

Tills 14.8.2022
HAM

Gretas och Sulhos gemensamma liv och gemensamma konst är ett fascinerande ämne som väcker många frågor. Verken förmedlar livsglädje och vid sidan av den också ensamhet och melankoli.

Mer information
Greta Hällfors-Sipilä: Yö, 1931 / Foto: Helsingin kaupunginmuseo/Mari Valio
Greta Hällfors-Sipilä: Yö, 1931 / Foto: Helsingin kaupunginmuseo/Mari Valio

Föremål emellan

Tills 29.5.2022
HAM

Föremål emellan presenterar verk som skaffats till HAM:s samling under de senaste tio åren i en dialog med verk av estniska moderna konstnärer.

Mer information
Maiju Salmenkivi: Light Carnival, 2011 / Foto: HAM/Hanna Kukorelli
Maiju Salmenkivi: Light Carnival, 2011 / Foto: HAM/Hanna Kukorelli

Tove Jansson

Tills 31.12.2022
HAM

Tove Jansson (1914–2001) har målat vissa av de mest älskade konstverken i helsingforsarnas konstsamling. HAM har reserverat en del av sina utställningssalar för att presentera Janssons produktion och liv.

Mer information
Tove Jansson / © Per Olov Jansson
Tove Jansson / © Per Olov Jansson

Lora Dimova & Leda Vaneva: Hybrid Existence

Tills 12.6.2022
HAM Galleriet

Hybrid Existence utforskar det mänskliga jaget som en flytande föreställning, ett uttryck bortom den fysiska kroppens parametrar.

Mer information
Lora Dimova: Unearthed, 2022 (detail) / Photo: Lora Dimova
Lora Dimova: Unearthed, 2022 (detail) / Photo: Lora Dimova

#HAMHelsinki

Aktuellt

Sasha Hubers och Petri Saarikkos verkhelhet Perusta färdigställs i Stapelstaden

10.5.2022 9:11
Aktuellt

I Stapelstaden i Helsingfors håller man på att sätta upp stadsdelens första offentliga konstverk. Där skapar konstnärerna Sasha Huber och Petri Saarikko en skulpturhelhet som visar fotavtryck av Stapelstadens invånare. Verket vid namn Perusta tog sin början i deltagande verkstäder, där elever från lågstadieskolan Maatullin ala-aste tillsammans med sina vårdnadshavare fick använda fötterna för att …

Mer information

Joasia Krysa kurator för andra upplagan av Helsingforsbiennalen som öppnar i juni 2023

31.3.2022 14:03
Aktuellt

Helsingforsbiennalen tillkännager att Joasia Krysa har utsetts till kurator för biennalens andra upplaga som äger rum 12 juni–18 september 2023. För att fira syntesen mellan konst och miljö återvänder biennalen till de unika omgivningarna på Skanslandet i Helsingfors skärgård. Samtidigt som biennalen bygger vidare på premiärupplagan genom att utöka närvaron på fastlandet. Helsingforsbiennalen som är …

Mer information

De nya konstnärerna för HAM-galleri har valts ut

28.3.2022 13:40
Aktuellt

Till HAM-galleriets utställningsrum har vi mottagit inal­les 477 ansökningar, och det var möj­ligt att erb­juda uts­täll­nin­gstid för åtta ko­nst­nä­rer. Urvalet gjordes av HAMs kuratorer Heli Harni och Saara Karhunen samt Nayab Ikram och Ramina Habibollah som externa representanter. Juryn presenterade förslaget för HAMs konstmuseichef Maija Tanninen-Mattila som fattade beslut om utställningsprogrammet i enlighet med förslaget. …

Mer information

Nya verk av Kustaa Saksi, Lotta Mattila samt Mark Niskanen och Jani-Matti Salo till HAM:s samling av offentlig konst

3.3.2022 8:34
Aktuellt

Nya verken av Kustaa Saksi, Lotta Mattila och konstnärsduon Mark Niskanen och Jani-Matti Salo har lagts till Helsingfors konstmuseums samling för offentlig konst. Verken har kurateras av HAM Helsingfors konstmuseum. Saksis och Mattilas verk har verkställts enligt enprocentsprincipen för konst som staden följer i sina byggnads- och ombyggnadsprojekt, medan Niskanens och Salos verk beställdes för …

Mer information
© HAM
© HAM

Gå med i HAM-klubben

HAM-klubben är öppen för alla och ger sina medlemmar upplevelser, förmåner och överraskningar. Du kan vara bland de första som får bekanta dig med nya utställningar, du får inbjudningar till öppningar och till specialguidningar för klubbmedlemmar. Vill du redan innan den officiella öppningen komma med på en guidad tur genom utställningen Ai Weiwei @ Helsinki?

Gå med i HAM-klubben