Skip to content

Information om HAM

HAM, eller officiellt Helsingfors stads konstmuseum, förvaltar Helsingforsbornas egen konstsamling, till vilken hör över 10 000 verk. HAM sköter om och utökar konstsamlingen, till vilken också stadens offentliga konstverk hör. I Tennispalatsets inhemska och internationella utställningar presenterar HAM modern konst och samtidskonst.

Mission: Med konst gör vi Helsingfors roligare.

Vision

HAM är ett konstmuseum stort som hela stan. 

Helsingforsarna njuter av sin konstsamling och uppskattar den. Med sin offentliga konst överraskar HAM i omgivningen. I Tennispalatset bjuder HAM på en annorlunda museiupplevelse. HAM är starkt involverat i helsingforsarnas vardag och tillsammans hittar vi nya perspektiv på livet hos oss och annanstans. HAM gör Helsingfors internationellt intressant. Det är Finlands mest populära museum och når ut till nya publiker. HAM definierar vad ett konstmuseum kan vara.

Värderingar

Djärvhet: Vi är nyfikna, fördomsfria och vi tar ställning. Vi vill göra saker på ett nytt sätt.

Glädje: Vi vill skapa både glädje och mening. Vi möjliggör möten och insikter. Alla är välkomna till oss.

Närvaro: Konstmuseet finns till för allmänheten. Vi vill skapa en god museiupplevelse genom att låta våra kunder säga sina åsikter. Vi gör konsten till en del av stadsbornas liv.


HAM:s ledare

Marja-Liisa Bell
(konstsekreterare, intendent, konstmuseichef)) 1968–1993

Tuula Karjalainen
1993–2001

Berndt Arell
2001–2007

Janne Gallen-Kallela-Sirén
2007–2013

Maija Tanninen-Mattila
2013–2022

Arja Miller
2023–

Arja Miller. © HAM/Sonja Hyytiäinen

HAM i Tennispalatset

HAM:s biljettkassa finns på andra våningen i Tennispalatset. I biljettkassans aula finns HAM-butiken, garderob och sällskapsrum. Utställningslokalerna är på andra och tredje våningen. HAM:s nyaste lokal i Tennispalatset är HAM-hörnet, som finns på gatunivå i hörnet av Södra Järnvägsgatan och Jakobsgatan.

Konst i Tennispalatset

UHO

Kari Cavéns verk UHO (Unidentified hanging object) välkomnar besökarna i rulltrapporna vid ingången från Södra Järnvägsgatan. Den av stålskålar skapade hängande skulpturen är en del av helsingforsarnas konstsamling.

Du vet inte hur vacker du är

Tuula Lehtinens mosaikverk i museets toaletter för sin del tar besökaren in i konstverket. Du vet inte hur vacker du är består av tiotusentals handmålade keramikplattor, i med över 300 olika färger.


HAM shop

© HAM/Sonja Hyytiäinen

I HAM shop finns ett färggrannt urval designprodukter, smycken, vykort, affischer, magneter, ritmaterial och roliga presentidéer för barn och vuxna. Många av våra varor är formgivna och tillverkade av finländska hantverkare som arbetar i Helsingforsregionen. I butiken hittar du också litteratur med anknytning till våra utställningar samt HAM:s egna publikationer. HAM shop betjänar online och på Tennispalatsets första våning i hörnet av Jakobsgatan och Södra Järnvägsgatan under museets öppettider ti kl. 10–17.30 och on–sö kl. 11.30–19.

Sök