Skip to content

Information om HAM

HAM Helsingfors konstmuseum kuraterar, förvaltar och upprätthåller en samling på över 10 000 konstverk, inklusive offentliga konstverk i Helsingfors. HAM presenterar modern och samtida konst i sina inhemska och internationella utställningar, som är centrerade till Tennispalatset. HAM ansvarar också för kuratering och produktion av nutidskonstevenemanget Helsingforsbiennalen. Sedan 2023 verkar HAM som en stiftelse inom Helsingfors stadskoncern.

Mission

HAM är ett konstmuseum i Helsingfors med uppgift att maximera konstens närvaro i staden.

Vision

HAM ska göra Helsingfors till Nordeuropas mest attraktiva bildkonststad genom att att inspirera och sammanföra människor kring konsten.

Värderingar

Vi tror på konstens kraft och konstnärernas förmåga att beröra, producera insikter och ge andliga byggstenar. Vi skapar interaktion genom konsten.

HAM välkomnar alla. Vår strävan är att i hela vår verksamhet erbjuda meningsfulla möten mellan betraktare och konstverk. Vår livsnerv är innehåll och tjänster av hög kvalitet som också når en betalande inhemsk och internationell publik.

Genom sin musei- och utställningsverksamhet söker HAM lösningar på ekologiska, kulturella och sociala utmaningar. För oss är det inte nog att möta samtidens krav, vi söker dessutom möjligheter att bygga inspirerande utställningar och möten där konsten och utställningsupplevelsen utgår från ansvarsfullhet och hållbarhet.

För HAM innebär internationalisering interaktion och dialog med den övriga världen. Vi verkar i en mångkulturell miljö i huvudstadsregionen i samarbete med olika aktörer. De ledande konstmuseerna i Nordeuropa och övriga världen är en viktig referensgrupp för HAM.

HAM:s strategi för 2024–2028 i korthet (pdf):


HAM:s ledare

Marja-Liisa Bell
(konstsekreterare, intendent, konstmuseichef)) 1968–1993

Tuula Karjalainen
1993–2001

Berndt Arell
2001–2007

Janne Gallen-Kallela-Sirén
2007–2013

Maija Tanninen-Mattila
2013–2022

Arja Miller
2023–

Arja Miller. © HAM/Sonja Hyytiäinen

HAM i Tennispalatset

HAM:s biljettkassa finns på andra våningen i Tennispalatset. I biljettkassans aula finns HAM-butiken, garderob och sällskapsrum. Utställningslokalerna är på andra och tredje våningen. HAM:s nyaste lokal i Tennispalatset är HAM-hörnet, som finns på gatunivå i hörnet av Södra Järnvägsgatan och Jakobsgatan.

Konst i Tennispalatset

UHO

Kari Cavéns verk UHO (Unidentified hanging object) välkomnar besökarna i rulltrapporna vid ingången från Södra Järnvägsgatan. Den av stålskålar skapade hängande skulpturen är en del av helsingforsarnas konstsamling.

Du vet inte hur vacker du är

Tuula Lehtinens mosaikverk i museets toaletter för sin del tar besökaren in i konstverket. Du vet inte hur vacker du är består av tiotusentals handmålade keramikplattor, i med över 300 olika färger.


HAM shop

© HAM/Sonja Hyytiäinen

I HAM shop finns ett färggrannt urval designprodukter, smycken, vykort, affischer, magneter, ritmaterial och roliga presentidéer för barn och vuxna. Många av våra varor är formgivna och tillverkade av finländska hantverkare som arbetar i Helsingforsregionen. I butiken hittar du också litteratur med anknytning till våra utställningar samt HAM:s egna publikationer. HAM shop betjänar online och på Tennispalatsets första våning i hörnet av Jakobsgatan och Södra Järnvägsgatan under museets öppettider ti kl. 10–17.30 och on–sö kl. 11.30–19.

Sök