Skip to content

Helsingforsbiennalen 2023: Nya riktningar kan uppstå

Börjar

11.06.2023

Slutar

22.10.2023

Biennalen presenterar ett 30-tal konstnärer och konstnärsgrupper från Finland och övriga världen. I år kan Helsingforsbiennalen upplevas både på Skanslandet och på HAM Helsingfors konstmuseum. Konstverk och övriga utställningsprogram kan även ses runt om i stan.

“När föroreningar förändrar de världsskapande projekten, kan ömsesidiga världar och helt nya riktningar uppstå.”  Anna Lowenhaupt Tsing  

Titeln på Helsingforsbiennalen 2023, Nya riktningar kan uppstå refererar till Anna Lowenhaupt Tsings uppfattning om att vi lär oss genom att observera. Genom att observera de andra människorna, djuren, växterna, miljön, kunskaperna och allt annat runt omkring oss kan vi hitta nya levnadssätt och utvidga vår förståelse av världen.  

Biennalen vecklar ut sig för besökarna via konst som är multidisciplinär, observerande och förnimmande. Utställningen bjuder in dig att färdas mellan det mänskliga och det icke-mänskliga samt mellan olika skalor – från det osynliga vetandet till verkliga öar och föreställda nya världar. Samtidigt grunnar vi på hur de små och omärkbara detaljerna kan ge impuls till ny aktivitet och nytänkande såväl som till åtgärder mot det som människan har ställt till med, miljöförstöringen och teknikens negativa effekter.    

Biennalutställningens tre centrala begrepp är föroreningar, förnyelse och agens. De utgör inte så mycket olika teman utan skärningspunkter i vars korsningar diskussioner kan uppstå. Östersjön är ett av de mest förorenade vattnen i världen, utsatt för avfall från våldsregimer och oreglerad industrialism. Hur kan förorening vara en kraft för positiv förändring?  Kan biennalen spela en roll som förnyare?  Hur skulle verksamheten kunna utvecklas med artificiell intelligens? Hur kan dessa begrepp främja framtida strategier och ett nytänkande i fråga om världar?   

Helsingforsbiennalen 2023 syr ihop naturvetenskap och kosmologi, det övernaturliga och artificiell intelligens, datavetenskap och science fiction. Den utforskar de invecklade sätten att fungera hos människor och andra existenser – så att nya riktningar kan uppstå. 

Kurator Joasia Krysa 

med de kuratoriella samarbetspartnerna Museum of Impossible Forms, TBA21–Academy, Critical Environmental Data, ViCCA @ Aalto ARTS och den artificiella intelligensen A.I. Entity  

Sök