Skip to content
Wäinö Aaltonen: Aleksis Kivi, 1939. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Yehia Eweis

Aleksis Kivis minnesmärke

Konstnär Wäinö Aaltonen

Järnvägstorget, Kluuvi, Helsingfors

Aleksis Kivi (1834-1872) är Finlands nationalförfattare. Wäinö Aaltonens (1894-1966) Kivi-monument i brons avtäcktes den 10 oktober 1939. Monumentet var resultatet av en tävling som ordnades i två etapper 1928-30. I den första tävlingen gick första priset till Carl Wilhelms och i den andra till Aukusti Veuro. Uppdraget gavs slutligen ändå till Wäinö Aaltonen. Monumentkommittén beställde först en gipsmodell 1932 som blev färdig 1934 och som gjöts i brons 1939. Monumentet framställer en melankoliskt grubblande och inåtvänd Kivi. Stilen är behärskad klassicism med rötter i realismen, den offentliga konstens förhärskande stil under 1920- och 1930-talen, en stil som Aaltonen själv med sin produktion var med och utformade. Aleksis Kivis ansiktsdrag fick Aaltonen från det porträtt av Kivi som A.E. Forssell hade tecknat ur minnet efter författarens död. Aaltonen gjorde de första utkasten till ansiktet redan 1926 när han deltog i en tävling om Kivimonumentet i Tammerfors. Modellen till den sittande figuren kommer från en målning av en sittande kvinna som Aaltonen gjorde 1926.

Nedanför författarens stol finns reliefer med motiv från Kivis produktion Mitt hjärtas sång, Gungan och Flykten från Impivaara i Sju bröder. Wäinö Aaltonen gjorde även ett mer stiliserat och kubistiskt förslag till tävlingen. I förslaget ingick den omgivande miljön, bl.a. Finlands Nationalteaters fasad hade genomgått en total förändring och försetts med klassiska pelare i granit.

Verket hör till HAM:s egen samling.

Read more..

At map

Sök