Skip to content
Villu Jaanisoo: Allt är möjligt, 2009. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Allt är möjligt

Konstnär Villu Jaanisoo

Vik, Viksbågen 11, Helsingfors

Skulpturen förstördes i brand 10.1.2018.

Villu Jaanisoos offentliga skulptur Allt är möjligt är skapad av begagnade bildäck. Den föreställer en nästan fem meter hög sittande gorilla. Konstnären vill med sitt verk föra fram frågor om människans ursprung, ansvar och framtid. Gorillan är enligt Jaanisoo en påminnelse om de utrotningshotade djurarter, vars utbredningsområde har krympt till följd av människans verksamhet. Genom att använda ett begagnat material vill konstnären betona det ekologiska perspektivet. Han hoppas att djuret ska vara till glädje för invånarna i Vik och en motvikt till forskningsarbetet och studierna vid universitetet.

Jaanisoos verk beställdes av statens konstverkskommission. Det vann den tävling som arrangerades 2006 för inbjudna konstnärer med uppgift att skapa ett miljökonstverk för Helsingfors universitets campus i Vik. Skulpturen fanns framför Infocentret Korona. Den hörde inte till Helsingfors konstmuseums samling.

Villu Jaanisoo (f. 1963, Tallinn) hör till vårt lands främsta skulptörer. Han har skapat flera offentliga verk i såväl Finland som utomlands. Jaanisoo är professor i skulptur vid Bildkonstakademin i Helsingfors och flera centrala konstmuseer har verk av honom i sina samlingar.

Read more..

At map

Sök