Skip to content
Antti Laitinen: Armour, 2016. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: HAM / Maija Toivanen

Armour

Konstnär Antti Laitinen

Tölöviksgatan 16, Helsingfors

Tölövikens park i Helsingfors har fått ett tillfälligt verk av konstnären Antti Laitinen (f. 1975) kallat Armour. Verket offentliggjordes 1.11.2016.

Stålskulpturen, som har formen av en rustning för ett träd, skapar associationer till frågor kring samlivet mellan människan och naturen och platsar till sina teman bra i en stadspark. Det över fem meter höga verket står vid infarten till parken, på den lilla kullen i korsningen av Tölöviksgatan och Karamzins strand.
Antti Laitinen har byggt sin trädrustning av blank stålplåt kring en riktig trädstam. Efter det har han tagit isär rustningen och byggt upp den igen den på en stålram. Tomt och löstaget från trädet ser verket ut som om det efter användningen skulle ha lyfts upp för förvaring på ett rustningsställ.

”Det var vanligen riddare och deras hästar, ibland rentav stridselefanter, som bar rustning. De bästa rustningarna byggdes enligt mått, på användaren. För träd har man veterligen inte tidigare byggt rustningar.” – Antti Laitinen

Antti Laitinen, som representerade Finland på Venedigbiennalen 2013, har skapat flera offentliga konstverk i Finland och utomlands. Konstnären, som är känd för sin mångsidiga hantering av olika material och sina performativa verk, seglade till exempel över Finska viken med sin hemmagjorda barkbåt i verket Bark Boat 2011.
Armour är en skulptur beställd av Helsingfors byggnadskontor och HAM har verkat som konstsakkunnig i projektet. Verket hör till HAM:s egen samling.

Read more..

At map

Sök