Skip to content
Raimo Utriainen: Arvo Turtiainens minnesmärke, 1990. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Maija Toivanen

Arvo Turtiainens minnesmärke

Konstnär Raimo Utriainen

Matti Helenius park, Agricolankatu /Porthaninkatu, Kallio, Helsingfors

Skulpturens material är aluminium och postamentet syrabeständigt stål. Initiativet till minnesmärket togs av Berghäll-sällskapet. Diktaren Arvo Turtiainen (1904-1980) skrev om naturstämningar och kärlek, men är bäst känd som skildrare av arbetarnas känslor och sinnesstämningar. Pacifism och samhällsfrågor intar en viktig ställning i hans produktion. Hans dikter med Helsingforsmotiv gav honom smeknamnet ”Stadin Arska”. Turtiainen var medlem i konstnärsgruppen Kiila, som också Raimo Utriainen senare anslöt sig till.

Materialet aluminium kan verka kallt och mindre tilltalande. Den maskinellt bearbetade ytan och reproduktionsmöjligheten refererar till industriell masstillverkning. Men den stämning som skulpturens smala aluminiumspjälor förmedlar är allt annat än sval. Ljuset som bryts och speglas i skulpturen skapar ett intryck av rörelse. Betraktad från olika håll ger skulpturen olika idéassociationer, till exempel ett segel eller ett timglas som kan föra tankarna till de yttersta frågorna. Kombinationen av moderna material och mänsklighetens stora frågor var också ett drag som är typiskt för Raimo Utriainen (1927-1994).

Verket hör till HAM:s egen samling.

Read more..

At map

Sök