Skip to content
Harald Sörensen-Ringi: Au revoir (På återseende), 1912. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Au revoir (På återseende)

Konstnär Harald Sörensen-Ringi

Villa Ensi Havsgatan 23, Eira, Helsingfors

Affärsmannen Uno Staudiger lät bygga en förlossningsklinik, Villa Ensi, till de barnmorskor som hjälpte hans dotter till världen. Huset ritades av Selim A. Lindqvist, en av de främsta arkitekterna vid sekelskiftet. Lindqvist ritade också Staudigers bostad i Eira, Villa Johanna. Villa Ensi, som fick namn efter Staudigers enda dotter, var färdigt 1912.

Troligen Staudiger köpte bronsskulpturerna ”Au revoir” (1910) och ”Moderslycka” i en uttställning i Norge eller i Sverige. De är gjorda av en svensk konstnär, skulptören Sörensen-Ringi och gjuts av Otto Meyer på Västmansgatan 81 i Stockholm.

I trädgården placerades dessutom Emil Wikströms ”Gräftaren” och utanför muren Victor Janssons ”Redo”. Skulpturerna illustrerar familjeidyll och mannens traditionella roll i familjen. Villa Ensi är med skulpturer ett exempel på jugendarkitekturens idé om helhetskonstverket, också husets placering invid en park med fasaden mot havet, är idealisk. I början av 1930-talet byggdes Villa Ensi om till bostadshus med nio lägenheter för familjen. 1987 såldes huset och det ägs numera av en stiftelse som inrett servicebostäder för äldre. Skulpturerna finns kvar med undantag av Wikströms ”Gräftaren”, som följde sin ägare till Brunnsparken. Gösta Serlachius konststiftelse anskaffade verket senare till Mänttä.

Verket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök