Skip to content

Citydjur

Konstnär Heli Ryhänen

Gölstigen 2, Helsingfors

Citydjur består av fem djurgestalter i brons. I dem finns mycket som känns bekant, men samtidigt också förbryllande. Genom att sätta ihop delar från olika djur har konstnären skapat märkliga, finurliga sagodjur, såsom en stretchande krokodil med sälhuvud, en apkänguru som studerar sin omgivning och ett näbbdjur med simfötter som på en fågel. Tillsammans utgör de en märklig flock som sätter fantasin i rörelse hos de förbipasserande.

Heli Ryhänen beskriver sitt verk så här: ’Flocken av djur hänger tillsammans i det kuperade landskapet. Verket skildrar samexistens och samvaro. Trots att gestalterna står åtskilt från varandra har de ändå kontakt genom sina blickar och kroppsställningar. Till exempel har en av varelserna dragit sig undan gruppen, men det har de andra noterat. Att bry sig om andra är ett sätt att överleva. Det gäller både i djungeln, i asfaltdjungeln och i Gårdsbacka.’

Gölparken i Gårdsbacka är ett centralt gångstråk, en plats där skolelever, barnfamiljer och övriga invånare möts. Citydjuren piggar upp den livliga invånarparken, som kan beskrivas som Gårdsbackabornas gemensamma vardagsrum.

Citydjur är ett skulpturverk som har beställts av Helsingfors konstmuseum. Bronsgjutningen gjordes i Lapinlahden Taidevalimo och markarbetena har gjorts av Staras enhet för reparationsbyggnad.

Heli Ryhänen är en av vårt lands främsta skulptörer. Hon har gjort ett stort antal offentliga verk, både i hemlandet och utomlands. Citydjur är Ryhänens första permanenta offentliga verk i Helsingfors.

Konstmuseets chef Maija Tanninen-Mattila avtäckte verket i invånarparken 22.11.2013 i närvaro av konstnären och Gårdsbackaborna.

Read more..

At map

Sök