Skip to content
Bernard Kirschenbaum: Helsinki Arch, 1983. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Helsinki Arch

Konstnär Bernard Kirschenbaum

Ekuddsvägen 6, Meilahti, Helsingfors

Skulpturen är ett bra exempel på minimalismen som från och med 1960-talet har blivit en av huvudströmmningarna inom konsten. Minimalismen motsatte sig den abstrakta expressionismen och dess konstteori som betonade spontan emotionalism. Därför försökte de minimalistiska konstnärerna undvika alltför expressiva och synliga spår av konstnären och dennes arbete i sina verk. Formen och materialet var viktiga element och stod ofta som motiv för konstnären. Konstverkets form och färg skulle vara sparsam och chosefri.

Minimalisternas problem var att publiken inte alltid kunde låta bli att associera till verkligheten utanför konstverket. För att begränsa tolkningen till materialet och formen var ”Utan titel” ett vanligt namn. Bernard Kirschenbaums Helsinki Arch kan redan på grund av namnet associeras till triumfbågen, det historiska monumentet. Nu har bågen lagts på rygg. Det är alltså också möjligt att skapa ett nytt uttryck utgående från en gammal tradition. Konstnären har frigjort triumfbågen från sitt historiska sammanhang med militaristiska ceremonier och skapat ett tecken som refererar till nya idéassociationer.

Temet Oy har deponerat verket hos Helsingfors stad. Skulpturen blev färdig 1983, materialet är stål.

Read more..

At map

Sök