Skip to content
Kari Juva: Ilmatar, 1983. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Ilmatar

Konstnär Kari Juva

MTV:s hus, Böle, Helsingfors

Bronsskulpturen föreställer Kalevalas mytiska Ilmatar, luftens tärna och Väinämöinens moder. Televisions- och mediebolaget MTV har beställt verket direkt av konstnären. Materialet är brons.

Berättelsen om Ilmatar i Kalevala: I tidens begynning fanns bara vatten och luft och världen hade ännu inte utformats. Den enda levande varelsen var Ilmatar. Hon blev led på sitt ensamma liv och sänkte sig i begynnelsens hav för att bada. Ilmatar blev gravid av havet och stormen. 700 år gick och barnet hade fortfarande inte fötts. Då blev Ilmatar ledsen och började gråta. En fågel flög fram till henne och satte sig i hennes knä och gjorde ett bo där. Fågeln värpte sex guld ägg och ett järn ägg. Ilmatar rörde på sig och äggen föll i vattnet och gick sönder. Av bitarna formades jorden, himmlen, solen, månen, stjärnorna och molnen. Tiden gick, men barnet stannade i Ilmatars mage. Till slut bestämde sig barnet för att ta sig ut på egen hand. Så föddes Väinämöinen, vetare och storman.

Verket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Kari Juva har en omfattande produktion av offentliga skulpturer, bl.a. Thalia och Pegasos i Berghäll, Tanners port i Sörnäs och Läsesalen i Tölö.

Read more..

At map

Sök