Skip to content
Aarre Aaltonen: Ilmatar och dykanden, 1946. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Yehia Eweis

Ilmatar och dykanden

Konstnär Aarre Aaltonen

Sibelius parken, Taka-Töölö, Helsingfors

Leo och Regina Wainsteins stiftelse utlyste en tävling 1939 om en skulptur med motiv från Kalevala som skulle placeras i staden. Aarre Aaltonen (1889-1980) vann tävlingen med sitt förslag Ilmatar och dykanden, och det beslöts att bronsskulpturen skulle placeras i nuvarande Sibeliusparken. Ilmatar och dykanden avtäcktes 1946.

Motivet är hämtat från skapelsemyten i Kalevala. Ilmatar, luftens ande, har blivit havande med stormen och havet och väntar Väinämöinen. Hon gungar på havets vågor i 700 år tills en and bygger sitt bo på hennes knä, lägger sju ägg och börjar ruva. Ilmatar får hett om knät och skakar av sig redet. Äggen spricker och blir jord, himmel, sol, måne osv. Aaltonens skulptur är en intressant kombination av internationellt formtänkande i art deco-stil och nationell epik. Skulpturen för också osökt tanken till måleriets och skulpturens olika tolkningar av den klassiska mytologins Leda och svanen.

Sockeln är av röd granit från Vemo. Inskriptionen är från den första dikten i Kalevala som berättar om Ilmatar och dykanden.

Verket ingår i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök