Skip to content
Kirsi Kaulanen: Mare mare, 2023. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. Foto: © HAM/Kirsi Halkola

Mare mare

Konstnär Kirsi Kaulanen

Loviseholmsparken, Helsingfors

Kirsi Kaulanens verk Mare mare (på svenska ”Havet, havet”) bildar ett skulpturalt utrymme i Loviseholmsparken, och det går att röra sig inne i konstverket. Konstverket består av laserskurna och spiralformade rot- och växtmässiga delar i rostfritt stål samt ljuskupoler i akryl.

Inne i skulpturen befinner man sig som under en fiktiv mark- eller vattenyta. Skulpturens rotaktiga former reser sig till en höjd på tre meter, och uppåt från dem växer stålväxternas överjordiska delar. Enligt Kaulanen kan man också se utrymmet som ”en symbol för en undermedveten plats, under jord och vatten; en plats där kunskap, färdigheter, fantasi, lek och kreativitet kan mötas och nya idéer och tankar födas.”

Konstnären beskriver sitt konstverk som en marin trädgård. Det är ett sinnestillstånd och en plats som ger sinnet möjlighet att utvidgas. Ur skulpturen växer silhuetter av utrotningshotade växter från stränderna runt Östersjön, såsom strandviol, strandskräppa och gulmåra samt delar som påminner om rötterna av bunge och sandnejlika. ”Växterna påminner oss om livets sårbarhet och dyrbarhet. Bubblorna som är upplysta från insidan skiner i havets färger, de är ett mystiskt och oförklarligt element i skulpturen, kanske avlägset släkt med sjöstjärnan”, berättar Kaulanen.

Kirsi Kaulanen (s. 1969) är en skulptör som arbetar i Borgå. Kännetecknande för hennes konst är dialogen mellan naturelementen, naturen, människan och övriga arter, leken med ljus och skugga i kombination med användningen av stål i skarpa linjer och tidvis ett formspråk som rentav påminner om maskiner. Kaulanen har skapat flera offentliga skulpturer. I Helsingfors kan nämnas Iso tyttö (2003) på Annegården och skulpturparet Viileä mätäs och Vaaleanpunainen luonto i Haartmanska sjukhuset (2005). Nyligen
färdigställde hon också Mauno Koivistos minnesmärke Förmedlaren, vars avtäckning firades i november 2023.

Verket hör till Helsingfors samling av offentlig konst som förvaltas av HAM Helsingfors konstmuseum.

Read more..

At map

Sök