Skip to content
Minnesmärke över judiska flyktingar / Hjälpsökande händer, 2000. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Hanna Kukorelli

Minnesmärke över judiska flyktingar / Hjälpsökande händer, 2000

Konstnär Niels Haukeland, Rafael Wardi

Observatorieberget, Laivasillankatu, Ullanlinna, Helsingfors

Under andra världskriget utlämnade Finland åtta judiska flyktingar åt tyskarna, bland dem en ung familj och en ensamförsörjande far med sin 10-åriga son. Den 6 november 1942 transporterades de på fartyget Hohenhörn från Södra hamnen i Helsingfors till Tallinn och därifrån via olika anhalter och arbetsläger till koncentrationslägret i Auschwitz. Endast den unga familjefadern överlevde, alla andra omkom. Monumentet över de judiska flyktingarna avtäcktes den 5 mars 2000 i närheten av den plats från vilken flyktingtransporten avgick.

Det närmare två meter långa och en meter höga monumentet är gjort i ljus granit från Ylämaa. Mot monumentet lutar en bronsskiva med händer som ber om hjälp. Händerna är avbildade i relief. På andra sidan stenhällen finns en spegelartad gjuten skiva i rostfritt stål med textenÄVEN ÅT DEM SKAPAR JAG HELGDOM OCH INOM MINA MURAR ETT ÄROFULLT MINNESMÄRKE OCH NAMN (Jesaja 56-5)

På monumentet är finns de utlämnade flyktingarnas namn och en text på finska, svenska och hebreiska som beskriver händelsen. Den finska texten har författats av Arvo Salo och den svenska av Mikael Enckell:FRAMFÖR DIG ÖPPNAR SIG SÖDRA HAMNEN DÄR FINLÄNDSKA MYNDIGHETER DEN 6 NOVEMBER 1942 DEPORTERADE ÅTTA STATSLÖSA AV LANDET MOTTAGNA JUDISKA FLYKTINGAR TILL GESTAPO, TALLINN OCH DEN VÄGEN TILL FÖRINTELSEN.

Verket ingår i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök