Skip to content
Wäinö Aaltonen: Paavo Nurmi, 1925. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Maija Toivanen

Paavo Nurmi

Konstnär Wäinö Aaltonen

Paavo Nurmis väg / Tallbackavägen, Bortre Tölö, Helsingfors

Paavo Nurmi (1897-1973) är löparlegenden med 20 världsrekord på olika sträckor, nio olympiska guldmedaljer och tre silvermedaljer.

Finska staten beställde en staty i helfigur av Aaltonen (1894-1966) efter Olympiska spelen i Paris 1924. Nurmi stod modell för Aaltonen, men de kom tillsammans överens om att statyn inte skulle bli ett naturalistiskt porträtt av Nurmi utan ”ett monumet över den finska löparen”. Skulpturen tillfördes medvetet estetiserande och idealiserande drag. I verkligheten steg Nurmi stadigt på hela foten och var inte ”tågångare” som skulpturen. Springsättet valdes för att skänka skulpturen dynamisk linjeskönhet.
På 1920-talet var en beundran för antiken vanlig i Finland, vilket syntes i motivval och ett antikiserande formspråk. Nakenheten var det klassiska idealet i idrottarbilderna. I statyn representerade den en fortsättning på den uppskattade hellenska kulturen. Aaltonen inspirerades så av uppdraget, att lermodellen var snabbt färdig (närmare sagt år 1924) och bronsavjutningen gjordes av Aukusti Vero genast därpå följande året.

Nurmi-statyn blev snabbt en symbol för den finska idrotten, finskheten och den självständiga nationen, och den användes flitigt i olika sammanhang. Man har gjort fem bronsavgjutningar i full skala (2,2 meter) av skulpturen. Statyn som står framför Olympiastadion i Helsingfors avtäcktes 1952 och den hör till Helsingfors konstmuseums samling.

De andra statyerna går att finna:
– i Ateneum; bronsgjutning från 1925, som ställts ut på olika utställningar runt om i världen.
– på Östra strandgatan i Åbo; avtäcktes 1955.
– i Olympiamuseet i Lausanne, Schweiz; avtäcktes 22.10.1994.
– på gården av Jyväskylä universitet; avtäcktes 2001.

Read more..

At map

Sök