Skip to content
Robert Stigell: Spinnerskan och Jakten, 1900. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Spinnerskan och Jakten

Konstnär Robert Stigell

Aleksi 13, Alexandersgatan 13, Gloet, Helsingfors

Lundqvistska affärshuset, arkitekt Selim A. Lindqvists skapelse, stod färdigt 1900. Nuvarande Aleksi 13 är ett av de första egentliga varuhusen i Helsingfors och representerar sin tids progressiva och nya arkitektur. Konstruktören Elia Heikel använde järn- och betongkonstruktioner och flyttbara mellanväggar.

Fasadskulpturerna Spinnerskan och Jakten utfördes av Robert Stigell. Motiven anknyter till byggnadens funktion som affärshus, till hantverk och näringar och är samtidigt varianter av antikens Artemis och Athene, jaktens gudinna och de praktiska färdigheternas, vetenskapernas och vishetens gudinna.

Stigell var en företrädare för renässans och renässanskonstens realism i finsk skulpturkonst. Han hade utbildat sig till stenhuggare i S:t Petersburg och studerade sedan vid Konstföreningens ritskola i Helsingfors, San Luca-akademin i Rom och Ecole des Beaux-Arts i Paris. Stigell har bl.a. gjort atlanterna på Kalevas hus vid Skillnaden och Ilmarinen och Väinämöinen på Gamla studenthusets fasad.

Skulpturerna ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök