Skip to content
Kari Juva: Tanners port, 1985. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Maija Toivanen

Tanners port

Konstnär Kari Juva

Väinö Tanners plan, Hämeentie, Sörnäinen, Helsingfors

Väinö Tanner (1882-1966) var kooperatör, tidningsman och inflytelserik politiker under tiden mellan inbördeskriget och fortsättningskriget. Som socialdemokratiska partiets ordförande motsatte han sig ytterlighetsrörelser både i partiet och samhället.

Kari Juvas (1939-2014) 1970-tals produktion kännetecknas av en mjukt plastisk och skicklig behandling av rörelse. Tunga massor väcks till liv i hans skulpturer. Väinö Tanners minnesmärke som avtäcktes 1985 är helt tydligt ett uttryck för olika formideal. I grunden finns också här rörelsen, men den skapas inte genom skulpturala former, med hjälp av kompositionen. Figurerna som är uppställda som käglor har gått igenom eller är på väg genom porten. Denna rörelse fram och tillbaka i kombination med gestalternas tyngd ger ett intryck av stark värdighet, men skapar också en tryckt stämning. Gestalten som blickar mot Tavastvägen kan ses som den första i gruppen som måste vända de som har blickarna vända i motsatt riktning i sin egen riktning. Men det är också möjligt att han är den sista som säkrar läget när huvudgruppen gått förbi och en sista gång vänder sig om och blickar mot det förlutna.

Skulpturen är gjuten i brons och den står på en sockel av röd granit. Den avtäcktes den 12 mars 1985. Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök