Skip to content
Ville Vallgren: Topelius och barnen, 1909. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Hanna Kukorelli

Topelius och barnen

Konstnär Ville Vallgren

Skolskvären, Kaartinkaupunki, Helsingfors

Zacharias Topelius (1818-1898) var författare, journalist och historiker. Han spelade en viktig roll för definitionen av det nationellt finska och den finska kulturens ställning och mål. Den finska kulturens ”guldålder” vid sekelskiftet byggde till stor del på de åsikter som Topelius hade uttryckt i sina skrifter och tal.

Frågan om Topelius minnesmärke väckte häftig debatt i slutet av 1920-talet. Gunnar Finnes Saga och sanning fick första pris i Svenska litteratursällskapets tävling 1928. Skulpturens starkt stiliserade form behagade inte dem som ansåg att minnesmärket skulle uttrycka samma idealistiska realism som var typisk för Topelius tid och för hans författarskap.

Maila Talvio ordnade som motdrag en insamling som resulterade i att Ville Vallgrens (1855-1940) skulptur från 1909 som från början var tänkt att ställas på Topelius grav, gjöts i brons och avtäcktes vid en stor folkfest på sommaren 1932. Republikens president P.E. Svinhufvud närvarade, barnkörer sjöng på svenska och finska, Finlands flagga vajade och festen avslutades med att skolelever defilerade förbi monumentet. Finnes skulptur Saga och sanning avtäcktes på hösten under betydligt anspråkslösare former.

Vallgren avbildar Topelius som sagofarbror omgiven av glada och vetgiriga barn. Liksom många andra av Vallgrens skulpturer från början av seklet är den utförd i en harmlös och lyrisk skulpturstil som redan var föråldrad när minnemärket avtäcktes.

Skulpturen hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök