Skip to content

Tre stängsel

Konstnär Denise Ziegler

Ledåker, Helsingfors

Denise Zieglers verk Tre stängsel består som titeln anger av tre stängsel som placerats i en park. Modellerna för dem har plockats från ”stängselurvalet” i Helsingfors centrum. Det första är ett 60-talsstängsel från Mejlans sjukhusområde, det andra ett funkisstängsel från Topeliusgatan i Tölö och det tredje är det gamla stängslet framför Berghälls bibliotek byggt av stenstolpar och kätting.

Konstnären har studerat stängslen i Helsingfors och upptäckt att deras funktion varierar i olika delar av staden. Det finns fler dekorativa stängsel som markerar gränserna för blomrabatter eller tomter i Helsingfors centrum med omgivning. I förorten finns i sin tur fler stängsel som uppförts som skydd för insyn och hinder för tillträde. Tanken med verket var att flytta ut centrumstängsel till förorten.

Verket är framställt i rostfritt stål, smidesjärn, stålnät, betong och sten. Ziegler har placerat ut tre stängselelement på noga utvalda platser på gräsmattan i Ledåkersparken. Under arbetet med verket stod Helsingfors konstmuseum i kontakt med Kånala-sällskapet och ordnade tillsammans med konstnären ett pedagogiskt projekt med stängseltema för eleverna i det lokala lågstadiet i Ledåker (Kånala).

Denise Zieglers verk Tre stängsel i Ledåkersparken i Kånala invigdes 11.10.2010. Stiftelsen för miljökonst belönade verket med Årets miljökonstverk 2010 i februari 2011. Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling. Ziegler har också skapat det offentliga konstverket Konsert för Dalen nära Tölö fotbollsstadion i Helsingfors.

Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök