Skip to content

Anni Puolakka: EMO, Verk från 2018–2023

Börjar

08.03.2023

Slutar

16.04.2023

Utställningen Emo består av videor, performancekonst och målningar av Anni Puolakka från 2018–2023.

Utställningen Emo består av videor, performancekonst och målningar av Anni Puolakka från 2018–2023. I scenerna i verken bildar gestalterna och skeendet – formerna och linjerna – sina egna surrealistiska relationer. Livet fortskrider utan förutbestämd plan.

Ett av Puolakkas senare verk, Mjölkparken 2022, är förlagt till en kuperad park i Helsingfors. Parken ritades av trägårdsarkitekten Maj-Lis Rosenbröijer 1961. Ursprungligen hade den inget namn men kallades av lokalbefolkningen för Blomparken. År 1970 döpte staden området till Leninparken med anledning av att det hade gått hundra år sedan diktatorns födelse. I dag är namnet omtvistat: En del vill behålla det som ett historiskt dokument över finländarnas tidigare beundran av Lenin, medan andra vill byta ut det. En sommarkväll 2022 hette parken Mjölkparken i en timmes tid, och en ny, levande skulptur tog plats där.

På utställningen visas också samarbetsverk som Puolakka har gjort tillsammans med Viktor Timofeev och Marta TrektereHelen Kaplinsky har bidragit med kuratorisk rådgivning.

Anni Puolakka är en i Helsingfors bosatt konstnär som använder olika medier i sitt arbete. I sina verk leker hen med gränser och möjligheter, som människor möter i sitt sökande efter meningsfull kontakt med andra varelser och material. Puolakkas verk har under senare tid visats till exempel på ARS22 på Kiasma, Eye Film Museum i Amsterdam och Baltic Triennial 14 i Vilnius.

Utställningen har erhållit understöd av Finska Kulturfonden och Centret för konstfrämjande.

Sök