Skip to content

Laura Cemin: Minneslappar och tallkottar

Börjar

17.05.2024

Slutar

30.06.2024

Laura Cemins utställning i HAM galleriet fördjupar sig i förhållandet mellan gestikulering och språk samt inflytandet som den givna kulturella och språkliga kontexten har på dem. 

Laura Cemin: Handy tips for forgetful bodies, 2024. © Roberta Segata

Jag säger något medan mina armar vilar vid sidan av min kropp, mina fingertoppar smeker varandra – det är den enda rörelsen. Mikroskopisk och omärklig även för mig själv.

De säger att vi är mer rationella, koncisa, praktiska på vårt andra språk. Jag är bara stel, jag är väldigt stel. Rigida/Impalata/Tesa(?). Jag kan inte hitta ett ord som skulle förmedla en sådan orörlighet.

I ett försök att återupptäcka den förlorade gestikuleringen på sitt modersmål (italienska) tittar Cemin på den anpassningsprocess som kroppen genomgår när den flyttar till en annan kulturell och språklig miljö. Minneslappar och tallkottar är ett kollektivt arkiv av rörelser, en bruksanvisning, en hybridgrammatik för den främmande kroppen.

En performance relaterad till utställningen kommer att presenteras på HAM galleriet den 8, 9 och 12 juni. En öppen workshop med anknytning till utställningens teman kommer att hållas i HAM salen den 2 juni.

Performancen i samarbete med Chen Nadler, Daniela Pascual, Jenny Berger Myhre och Tashi Iwaoka.

Laura Cemin (f. 1992) är en italiensk konstnär som för närvarande bor och arbetar i Helsingfors. Hennes arbete utforskar språkets koreografiska kraft och hur språket formar sättet vi rör oss och fysiskt interagerar.

Utställningen stöds av Konestiftelsen, Nordisk Kulturkontakt, Finska Konstföreningen, Italienska Kulturinstitutet och Oriente Occidente. År 2024 har alla utställningar i HAM galleriet fått stöd från Museiverket.

Konstnären vill framföra ett stort tack till Francesca Berti, Ilya Netyosov, Jessie Bullivant, Michael McCrea, Marko Odar, Roberta Segata, Valge Kuup och alla tidigare workshopsdeltagare.

lauracemin.com

Utställningens vernissage på torsdagen 16.5.2024 kl. 17–19.

Sök