Skip to content
Jean-François Briant: Lövet, 1998. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Hanna Kukorelli

Lövet

Konstnär Jean-François Briant

Montörsparken, Herttoniemi, Helsingfors

Konstverket, som har formen av ett löv, är tillverkat av rostande corten-stål samt rostfritt stål. Inuti konstverket finns en ljuskälla som lyser upp lövet under den mörka tiden av dygnet. Den franska konstnären Briant har gett verket namnet L’Oreille végétale, namnet kunde översättas till ”mössöron” och det hänvisar till verkets organiska form.

Lövet är tillverkat i Helsingfors stads byggnadsverks verkstad enligt konstnärens anvisningar och ritningar, samt delvis under hans uppsyn. Verket avtäcktes i konstnärens närvaro den 21.8.1998 och det hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Konstverket är ett resultat av samarbetet mellan stadens konstmuseum och Centre Culturel Francais och det fick sin början under konstnärens besök i Finland år 1994. Konstverket är placerat på granitpostament med grusgång runtom. Det runda postamentet fungerar samtidigt som sitt- och viloplats. Verkets höjd är ca 5 meter.

Read more..

At map

Sök