Skip to content
Uuno F. Inkinen: Minnesmärke över de Röda som avrättades eller dog i fångläger, 1949. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Minnesmärke över de Röda som avrättades eller dog i fångläger

Konstnär Uuno F. Inkinen

Sandhamn, Helsingfors

På framsidan av granitmonumentet finns årtalet 1918. På vänster sidan finns texten: ”Till minne av dem som i klasskampen kämpade för folkväldet och föll offer för den vita segrarens hämnd genom arkebusering eller genom att svältas ihjäl, har Entiset punakaartilaiset ry (De f.d. rödgardisterna) med hjälp av andra sympatiserande arbetare år 1949 rest denna staty.” Texten på höger sida: ”Tusentals rödgardisters ande vittnar på denna gravgård om den grymhet och blodsutgjutelse som utövades av de vita, den manar oss att vaksamt värna om folkväldet och modigt kämpa för det.”

Uuno Inkinen som planerat monumentet vann med sitt förslag en tävling i Työväen taidekerho. Inkinen berättade att idén bakom Sandhamns minnesmärke var den tragiska situation som avslutade folkkriget 1918 – ” när fattiga Finlands folk hade försökt bryta sina bojor”. Därtill tanken om att de nya generationerna fortsätter alltid på något sätt det arbete som deras föräldrar påbörjat och att arbetet för att förbättra livskvaliteten må fortsätta, är tankarna bakom minnesmärket.

Uuno Ferdinand Inkinen var målare, men blev senare dekoratör och arbetade också som grafiker vid en reklambyrå. I sina arbeten använde han signaturen Ufi.
Minnesmärket har utformats av stenhuggaren Jorma Silfsten.
I Ekenäs har ett minnesmärke med samma motiv upprests. Det avtäcktes den 10.6.1951 och har därtill plaketter med namn på röda fångar.

VerketMinnesmärket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök