Skip to content
Harald Sörensen-Ringi: Moderslycka / La joie de la Maternite, 1912. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Moderslycka / La joie de la Maternite

Konstnär Harald Sörensen-Ringi

Villa Ensi Havsgatan 23, Eira, Helsingfors

Affärsmannen Uno Staudiger köpte de två skulpturerna ”Moderslycka” (La joie de la Maternite 1911) och ”Farväl” i en utställning i Norge eller i Sverige. De är gjorda av en svensk konstnär, skulptören Sörensen-Ringi och är gjuts av Otto Meyer på Västmansgatan 81 i Stockholm.

Harald Sörensen-Ringi var född 1872 i Skön i Västra Norrlands län i Sverige och dog i Stockholm 1912. Han var elev till Hasselberg och studerade också i Paris. Han har bl.a. gjort Gustav II Adolfs staty i Sundsvall och ett flertal porträtt. Villa Ensis entréskulpturer är goda exempel på Sörensen-Ringis stil att kombinera formskönhet med lyrisk stämning. Sörensen-Ringi lät tydligen gjuta sina skulpturer i Norge. Han deltog också i en gemensam utställning i Norge och Nasjonalgalleriet i Oslo köpte en skulptur, ”Natten”, av honom. Troligen är Villa Ensis skulpturer köpta från samma utställning.

Verket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök