Skip to content
Timo Heino: Nonstop, 1998. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Jussi Tiainen

Nonstop

Konstnär Timo Heino

Rastböle metrostation, Rastila, Helsingfors

Timo Heinos (f. 1962, Tammerfors) verk Nonstop på Rastböle metrostation i östra Helsingfors är 3 meter högt och 32 meter brett. Det består av sexton stålskivor som är två meter breda. Fyra skivor är av rostfritt och blankpolerat stål, fyra är svartmålade med högglansig bilmålningsteknik och åtta skivor har behandlats med en teknik som gör att ytan rostar med tiden och får en mångskiftande yta av varierande mörkhetsgrad. Verket är monterat söder om det södra metrospåret nära huvudingången till plattformområdet.

Med verkets titel Nonstop, hänvisar Heino till både den långsamt framskridande rostningsprocessen på verkets yta och den ändlösa strömmen av människor som passerar genom metrostationen och avspeglas i verkets skinande, svarta och rostfria ytor. Verkets ledande tanke är den ständiga förändringen. Med sitt verk kommenterar konstnären det flyktiga gränsområdet mellan det förgängliga och det bestående samt mellan naturen och kulturen.

Verket har producerats enligt enprocentsprincipen och hör till Helsingfors samling av offentlig konst som förvaltas av HAM Helsingfors konstmuseum.

Read more..

At map

Sök