Skip to content

Helsingforsbiennalen 2023 för samman 29 konstnärer och kollektiv som ställer ut på Skanslandet, på HAM Helsingfors konstmuseum och runt om i staden

29.3.2023

Danielle Brathwaite-Shirley, Your Chosen Pilgrimage 2023. In reverence of Simone Leigh. Image Courtesy of the artist.

Helsingforsbiennalen 2023 presenterar 29 internationella konstnärer och kollektiv som deltar i biennalens andra upplaga, Nya riktningar kan uppstå, kurerad av Joasia Krysa och producerad av HAM Helsingfors konstmuseum. Biennalen öppnar för allmänheten på Helsingforsdagen, måndagen den 12 juni.  

Rubriken för Helsingforsbiennalen 2023, Nya riktningar kan uppstå, hänvisar till alternativa sätt att leva i och förstå världen, samt till visioner om andra möjliga framtider. Cirka 50 procent av verken i biennalen är nya beställningar och platsspecifika verk. De tar upp kampen med några av vår tids mest angelägna frågor, som miljöförstörelsen, de politiska konflikterna och effekterna av den tekniska utvecklingen.  

I år kan Helsingforsbiennalen upplevas både på Skanslandet och på HAM Helsingfors konstmuseum. Konstverk och övriga utställningsprogram kan även ses runt om i stan, t.ex. på Helsingfors centralbibliotek Ode, kulturcentret Stoa och andra offentliga platser. På Skanslandet utanför Helsingfors visas utomhusverk som verkar i en subtil dialog med den omgivande miljön på ön och dess unika ekosystem. I Skanslandets gamla krutkällare kan besökaren uppleva nya beställningsverk. Helsingforsbiennalen är även betydande närvaro online, med sex online-konstverk. Verken kan ses på webbsidan helsinkibiennial.fi   

Helsingforsbiennalen 2023 12 juni – 17 september 2023  

Deltagare i Helsingforsbiennalen 2023:  

Matti Aikio (Sápmi) *  
Ahmed Al-Nawas & Minna Henriksson (FI) * 
Dineo Seshee Bopape (ZA)  
Danielle Brathwaite-Shirley (UK/DE)  
Golden Snail Opera (Anna Tsing, Yen-ling Tsai, Isabelle Carbonell, & Joelle Chevrier) (TW/FR/US)  
Alma Heikkilä (FI) *  
INTERPRT (NO) *  
Keiken (UK) *  
Sonya Lindfors (CM/FI) *  
Lotta Petronella med Sami Tallberg & Lau Nau (FI) *  
Asunción Molinos Gordo (ES) 
Tuula Närhinen (FI) 
PHOSfate (SH/FI)  
Diana Policarpo (PR) 
Sepideh Rahaa (IR/FI)   
Bita Razavi (FI/IR/EE)   
RED FOREST (UA/UK/US/MX/DE/FI/ZA) *  
Remedies (Sasha Huber & Petri Saarikko) (CH/FI) *  
Tabita Rezaire (FR)  
Emilija Škarnulytė (LT) *  
Yehwan Song (KR) *   
Jenna Sutela (FI)   
Suzanne Treister (UK)   
Adrián Villar Rojas (AR) * 
Zheng Mahler (HK)   

*En asterisk anger ett nytt beställningsverk.  

KONSTNÄRSPRESENTATIONERNA PÅ HELSINGFORSBIENNALENS WEBBSIDA

Helsingforsbiennalen är ett vart annat år återkommande internationellt evenemang för samtidskonst som ordnas andra gången på sommaren 2023. HAM Helsingfors konstmuseum ansvarar för produktion och kuratering av Biennalen. Helsingforsbiennalen är en del av Helsingfors stadsstrategi 2021–2025.   

Huvudsamarbetspartner på Helsingforsbiennalen 2023 är Forststyrelsen, S-gruppen och Clear Channel, samarbetspartner är också Saastamoinen stiftelsen.  

Sök