Skip to content

Inma Herrera: They change their body into spirit

Börjar

30.09.2023

Slutar

12.11.2023

En skör tråd som definierar materiens tillstånd dansar i ett vidsträckt rum. Geologi, kemi, fysik, metallurgi och alkemi – de strålar alla samman i en gemensam brännpunkt. Från synbarligt disparata och humanistiska perspektiv försöker de lösa materiens gåtor och omvandlingar.

Inma Herrera, 2023.

Inbäddad bland övergångsmetallerna överskrider kopparn sin roll som endast ett spårämne som upprätthåller den mänskliga kroppens balans. Den är en av de första metallerna som människan förädlade till verktyg och föremål. Än i dag fortsätter kopparn att tjäna oss genom att leda elektricitet och tryggt transportera vårt vatten.

Inma Herreras utställning They change their body into spirit (De omvandlar sin kropp till själ) tar oss med på en resa som avslöjar detta ämnes mångsidiga essens. I ett intrikat växelspel förenas eld och vatten under smältnings-, kristalliserings- och solidifieringsprocesserna. Konstnären använder sig av mineralmalmer, ledningar, plåtar, stänger, baser, stalaktiter, rör och kemiska föreningar för att konfrontera materiella tillstånd som pendlar mellan de områden som människans vetenskap försöker kontrollera och de skapande livskrafternas oförklarliga mysterier.

Den Helsingforsbaserade konstnären Inma Herrera (Madrid, Spanien) mottog Ducatpriset 2020 och vistades vid Kungliga spanska akademins residens i Rom 2017–2018. Grafiken är hennes konstnärliga språk. I sina verk dissekerar och dekonstruerar hon mediets syntax, skapar installationer som förenar grafik, skulptur och video, och upprättar på så vis både konceptuella och materiella kopplingar mellan dem.

Utställningen har varit möjlig tack vare generöst stöd från AC/E, SKR, TAIKE, Boliden (Harjavalta/Kevitsa), Helsingin Rauta Oy, Koskensaari Oy och Varnia Oy.

Ett särskilt tack till Spaniens ambassad.

inma-herrera.com

Utställningarna i HAM galleriet 2023 stöds i år av Museiverket.

Sök