Skip to content
Denise Ziegler: Cykelbarnsits – hemma i rörelse, 2021. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Denise Ziegler.

Cykelbarnsits – hemma i rörelse

Konstnär Denise Ziegler

Överallt i staden, Helsingfors

Hur är det att samtidigt vara hemma omgiven av trygga ramar och röra sig i det offentliga rummet? Denise Ziegler (f. 1965) utforskar denna upplevelse i sitt verk Lasten pyöränistuin – kotona liikkeessä (Cykelbarnsits – hemma i rörelse). Barnet som sitter i barnsitsen och den vuxna som cyklar är nära varandra, och sitsen är formad efter kroppen och ger skydd: situationen är trygg och hemlik – samtidigt som man rör sig i stadens offentliga rum.

Verket består av alla cyklar i Helsingfors offentliga rum som är försedda med en barnsits – oavsett om de står parkerade utanför en affär eller en kontorsbyggnad eller är på väg genom staden, och oavsett om ett barn åker med eller inte. Verket är konceptuellt och en del av Zieglers konstnärliga utforskande. Verket förverkligas alltid när en cykel försedd med en barnsits är närvarande eller rör sig någonstans eller dyker upp någonstans: i stadslivet alltså dagligen. Verket kan som idé utvidgas från Helsingfors till den övriga världen. Sitt digitala hem får det i HAM:s samling, på webbplatsen om offentlig konst och på Helsingfors servicekarta.

”Verket består av många levande stunder i stället för att påminna om stunder som redan levts, som offentliga konstverk så ofta gör. I det här konceptuella konstverket bildas hela tiden nya föränderliga konstellationer av de objekt som är i rörelse”, berättar Ziegler.

Verket ingår i HAM Helsingfors konstmuseums samlingar.

Read more..

Sök